מועדון חליפין קהילתי
(מס' 114)

סוג פרסום:
מחבר :
ד"ר חגית הכהן וולף וחיה אמזלג-באהר
מועד פרסום :
06/2007
הורדה מועדון חליפין קהילתי (pdf)

המפעל המיוחד בו עוסק דיווח הערכה זה הוא "מועדון חליפין קהילתי", אשר הוקם והופעל על ידי עמותת "סינגור קהילתי". המפעל כוון לתושבי שכונות דרום ירושלים – גוננים (קטמונים) א'-ו', ח'-ט' ונווה פת. אוכלוסיית יעד זאת מאופיינת בשיעור גבוה של קשישים, משפחות חד-הוריות ונכים, מובטלים ועובדים המשתכרים שכר מינימום או פחות.

 

מטרת המפעל היתה לבנות יחסים הדדיים ושיתופיים בקהילה המוגדרת על פי בסיס גיאוגרפי וחברתי-כלכלי, באמצעות מערכת של החלפת שירותים בין החברים ללא שימוש בכסף. זאת, בהתבסס על ההנחה שעסקאות החליפין תורמות להעצמה אישית, תוך שיפור המצב הכלכלי של התושבים. להעצמת התושבים מבחינה אישית וכלכלית גם פן קהילתי ופוליטי מובהק, שכן האינטראקציות הנוצרות בין תושבים שונים בקהילה סביב החליפין, אמורים להעלות מודעות לסוגיות חברתיות ופעילויות בקהילה.

 

המועדון הוקם על ידי צוות תושבים מהשכונה בהנחייתה וליוויה של רכזת מטעם עמותת "סינגור קהילתי". חברי הצוות היו אחראים על כל ההיבטים של הפעלת המועדון, מקביעת המדיניות וניסוח התקנון, עבור בשיווק המועדון וגיוס חברים, וכלה במעקב אחר החליפין, עידוד מעורבות החברים, כתיבת והפצת עיתון לחברי המועדון וייזום  והפעלת אירועים קהילתיים.

 

בשיא פעילותו מנה המועדון כ-100 חברים, אשר ביצעו למעלה מ-100 שעות של עסקאות חליפין של שירותים בתחומים שונים, ואשר השתתפו בפעילויות השונות. אולם, לקראת סיום התקופה הנסיונית של המפעל המיוחד, נראה כי מספר גורמים מנעו את הצלחתו ואת השגת המטרות שלמענן הוקם. בין גורמים אלה, אשר זוהו על ידי המחקר והמוצגים בפירוט בדיווח, ניתן למנות את היעדר שיתוף פעולה בין-ארגוני בקהילה והיעדר גורם מרכזי בקהילה המרכז את הפעילות החברתית בה, תפיסות התושבים את השירותים המוצעים במסגרת המועדון כ"מותרות", הרכבו ומאפייניו של צוות הניהול, תנאים פיזיים של מועדון החליפין, דימוי עמותת "סינגור קהילתי", משבר האמון שהתרחש בקהילה בתקופת פעילות המועדון ועוד.

 

למרות הקשיים הרבים עמם התמודדו מובילי הפרויקט, וההחלטה שהתקבלה להפסיק באופן רשמי את הפעלתו של המועדון במתכונתו הנסיונית, הושגו בתקופה זו הישגים בקרב חברי המועדון, ביניהם, חיזוק תחושת מסוגלות, הרחבת רפרטואר היכולות, הדגשת נקודות חוזק ולא רק הבלטת צרכים של מרבית התושבים אשר הצטרפו כחברים למועדון בתקופת הפעלתו; יצירת היכרויות וחברויות חדשות וחיזוק תחושת הקהילתיות בקרב חברי המועדון.

 

ההישג הבולט ביותר של מועדון החליפין, נמצא במישור הקבוצתי ולא במישור של התושב אינדיבידואלי, הבא לידי ביטוי בדמותן של קבוצות של בעלי עניין משותף בקהילה, ובמיוחד בהיווצרותה של  קבוצת האמנים, שלהצלחתה הדים רבים בקהילה.